3D Printen voor de jachtbouw industrie

3D printing yacht parts

Written by Jasper Bouwmeester

23rd januari 2020

Tijdens de Boot 2020 boatshow in Dusseldorf onthulde de gerenommeerde jachtbouwer Domani een innovatief ontwerp, de Domani E32.

Domani E32, een volledig electrisch aangedreven boot

De ontwikkelingen van electrisch aangedreven schepen en jachten, gedreven door de noodzaak om uitstoot van de scheepvaart sector maar ook zeker de pleziervaart terug te dringen, nemen de afgelopen jaren serieuze vormen aan. Het is nu mogelijk om met een plezier motorjacht een volledige dag van het water te genieten zonder gebruik van een brandstof motor. Ondanks innovaties die dit mogelijk maken en de verhuur sector die deze omarmt is de particulier grotendeels nog huiverig om te investeren in een electrisch aangedreven boot, mede omdat de innovaties zo snel gaan dat de techniek van morgen een jaar later achterhaald is. Om deze reden, en om ‘het water te testen’, besluit Domani om in eertse instantie ‘one off’s’ van hun E-line te bouwen. Dit maakt het mogelijk om continu, bij elk nieuw model, te kunnen vernieuwen en klanten een ‘op maat’ jacht te bieden.

Enkelstuks fabrikage en composieten

Voor composiet productie zijn over het algemeen een aantal stappen nodig om daadwerkelijk te beginnen met produceren. Allereerst zullen modellen digitaal ontwikkeld worden om tastbare modellen van te maken. Deze modellen worden op hun beurt gebruikt om mallen van te maken. Deze verschillende mallen zijn nodig om de composiet producten (zoals een bank, stuurstand, vlaggemast) mee te maken. Voordat men begint met de daadwerkelijke productie van een onderdeel zijn dus al vele (engineering)uren besteed en veel (productie)kosten gemaakt aan pluggen en mallen.

Bij het maken van kleine series of enkelstuks fabrikage zullen de initiele kosten voor (mallen)engineering en productie van ’tooling’ een substantieel deel uitmaken van de kostprijs.

Composite steering console made by 3d printing

Van schets naar stuurstand

Onze engineers hebben samen met de ontwerper van de Domani E32, Jonathan Anthierens, de initiele schetsen vertaald naar een gedetailleerd 3d-model.

3d sketches and cad model of steering console

Steering console from 3d sketches to 3d model

Vezelversterkte 3d-prints

In plaats van dit 3d-cad model te gebruiken om vervolgens pluggen en mallen mee te produceren wordt met onze techniek het 3d model direct geprint. Om de uit hars geprinte producten beter geschikt te maken voor mechanische belastingen is de volledige stuurstand verstevigd met glasvezel en vervolgens afgewerkt in een 2-componenten primer.

Adding glass fiber reinforcement to 3d printed parts

3d printed navigation station

Primered assembly of steering console

Integreren van electronische componenten

De opbouwdelen aan het einde van het raam zijn eveneens geprint en dienen zowel als esthetisch element als de basis voor de navigatie verlichting.

3d-printed superstructure part with integrated navigation lights

Meer weten?

We komen graag in contact om te bepalen hoe ons 3D print proces ingezet kan worden voor uw applicatie!

 

Neem Contact Op

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *