Het verkrijgen van een printbaar 3D model

Scannen en/of Modelleren

Voor een 3D print is altijd een 3D computer bestand nodig. Dit bestand kan op verschillende manieren gemaakt worden, door het te tekenen of op basis van een 3D scan van een bestaand product.

De kwaliteit van het 3D model bepaalt in grote mate de kwaliteit van het eind product. Daarom is het van belang voldoende aandacht aan het model te besteden. Wij kunnen hier uiteraard in adviseren of het modelleren / scannen volledig verzorgen.

Geprinte plug voor betonmal

Modelleren - CAD Model

Wij tekenen CAD modellen in Solidworks of soms in Blender. Bij deze producten gaan we uit van bestaande dimensies en gebruiken deze om een juist en accuraat model op te bouwen.

Bestaande CAD modellen kunnen wij ook inladen en zorgen dat deze printbaar gemaakt worden.

Modelleren - Sculpting

Sculpting is een andere modelleer techniek waar vooral de vorm belangrijk is en de exacte dimensies minder nauwkeurig hoeven te zijn.

Bij deze techniek wordt begonnen met een vorm en deze wordt aangepast door de mesh lokaal te vervormen – vergelijkbaar met traditioneel beeldhouwen.

3D scan - Photogrammetry

3D Scan - Photogrammetry

Het grote voordeel van deze scan techniek is de snelheid – in 1 seconde worden meer dan 100 foto’s genomen en die vormen de input voor het 3D model. De detaillering van deze scans is goed voor beelden tot ongeveer 50cm hoogte en beelden die juist wat abstract / smooth moeten lijken.

Eindproduct

3D Scan - High detail

Als details van belang zijn, dan zijn er verschillende technieken die wij toepassen om de juiste scan kwaliteit te bereiken. Deze scans duren vaak langer, vaak enkele uren en daarom is het niet geschikt voor personen, dieren of bewegende objecten. Het is echter wel perfect om bijvoorbeeld zeer gelijkende kopieen van historische  beelden te fabriceren.

Samen kijken we naar het beoogde resultaat

Om het juiste resultaat te bereiken is het van belang goed het beoogde gebruik van het product te snappen. Op basis daarvan kunnen wij adviseren in de verschillende aferkingsmogelijkheden.

Een deel van de mogelijke afwerkingen brengen wij zelf aan in onze fabriek in Zwolle, maar voor meer specialistische finishes maken wij gebruik van partnerbedrijven in Nederland.