Wij produceren met nieuwe technieken. Dat brengt veel voordelen, maar ook vragen. Over de meest gestelde vragen hebben wij een aantal korte films opgenomen.

Frequently Asked Questions

Hieronder vind u de antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

1. Wat moet ik aanleveren voor een 3D print?

Om te printen heeft Fiberneering een goed 3D-model nodig. Dit kan op twee manieren namelijk: het tekenen in de juiste software of een bestaand product laten 3D scannen. Enkele voorbeelden van 3D programma’s voor 3D modellen zijn: Blender, Solidworks, Autodesk Tinkercad, Tinkercad, Autodesk Fusion 360. Wij werken onder andere met STL, STP en IGS bestanden. Deze bestanden kunnen wij met behulp van onze software inlezen en aanpassen (mocht dat nodig en gewenst zijn). Bijna alle 3D tekenprogramma’s bieden de mogelijkheid om te exporteren naar een STL bestandsformaat. Dit bestand kunnen wij heel goed gebruiken om te printen maar dit bestandsformaat kunnen we echter niet goed meer aanpassen. Indien u geen 3D model heeft maar wel een idee, hebben we een designteam dat u hierbij kan helpen.

Heeft u verdere vragen over wat u moet aanleveren of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

2. Moet mijn bestand hol of gedeeld worden?

Of modellen hol of opgedeeld opgeleverd worden ligt aan uw voorkeur. De beste plek voor een opdeling is vaak bepaald door de afmetingen van onze printer. De deelnaad kan soms zwak zijn maar we kunnen ook een zaagtand verbinding toepassen voor een nog betere uitlijning. Een product wordt over het algemeen hol of met een invul geprint om de geometrie zo nauwkeurig mogelijk te maken. Met onze software kunnen wij vanuit een solide model elke wanddikte creëren Als we een hol model aangeleverd krijgen is dit meer werk.

Heeft u verdere vragen over de bestanden of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

3. Hoe wordt de 3D print gemaakt?

Bent u benieuwd hoe onze producten worden gemaakt? Fiberneering print met vloeibare hars die door UV-licht wordt uitgehard. Een 3D-model wordt in laagjes van 0.15 millimeter opgedeeld. Per laag wordt bepaald welk deel vloeibaar moet blijven en welk deel moet worden uitgehard. De meeste producten worden op supports geprint, deze worden verwijderd zodra het product voltooid is. De supports worden uiteraard zorgvuldig schoongemaakt tussen gebruik door, hierdoor blijft er geen print hars achter. Vervolgens wordt het product in een UV-oven gezet om volledige uitharding en materiaaleigenschappen te bereiken. 

Heeft u verdere vragen over hoe 3D prints worden gemaakt of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

4. Hoe is de afwerkingsgraad van de 3D geprinte producten?

Een product dat net uit de printer komt heeft kleine zichtbare en voelbare lijnen. Deze lijnen zijn echter goed weg te schuren voor een gladde afwerking, dit kunnen wij voor u doen maar dit is ook gemakkelijk zelf te doen. 

De meeste producten worden geprint met supports. Wanneer deze support worden verwijderd blijven er kleine puntjes achter op het product. Deze puntjes worden standaard door ons verwijderd. 

Heeft u verdere vragen over de afwerking of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

5. Wat is de kleur en welke mogelijkheden er zijn?

De kleur van ons standaard “Blue X10 hars” heeft na volledige uitharding een blauw groene kleur die licht kan variëren van tint. Standaard wordt er een on-afgewerkt product in deze blauw groene kleur geleverd. Optioneel kan het product geschuurd, gepolijst of gecoat worden. De coating kan variëren van: 

  • Enkele of meerdere kleuren  
  • 1 of 2 componenten lak
  • Speciale coating zoals metaal of luminor

Heeft u verdere vragen over de kleur of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

6. Wat is het maximale formaat van een 3d print?

Wat is het maximale formaat van een 3D print?

Het print platform van onze FRP3D printer is L50 x B40 x H100 cm wat een volume van 200L geeft. 

Voor het beste printresultaat is het vaak gunstig om het product schuin te printen. Mocht uw beoogde product nou niet in de printer passen? Dan kunnen wij het product opdelen in meerdere prints en deze later verlijmen tot een groot product. Het verlijmen is echter wel een extra handeling, het heeft altijd de voorkeur om dit waar mogelijk te vermijden.

 

In dit voorbeeld is het hoofd en de romp in één keer geprint en is de rest van het lichaam er in stukken aangelijmd.

 

 

 

(persoon op foto is 1,80 m)

Ook is het mogelijk om meerdere kleine objecten tegelijkertijd te printen. 

Klik hier en lees onze blog “Hoe groot kan je 3d printen?”

Heeft u verdere vragen over het formaat of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

7. Hoe worden delen aan elkaar gezet?

Als uw 3D print model te groot is om in één keer te printen, dan wordt het product in delen geprint waarna deze delen verlijmd worden met een sterke twee componenten epoxy. Wanneer een print in twee delen wordt geprint kan dit op verschillende manieren aan elkaar worden bevestigd. De meest eenvoudige manier is de twee delen recht met elkaar verlijmen, ook is het mogelijk om een zaagtand verbinding of een verbinding met deuvels toe te passen. Deze verbindingen worden uit het zicht gemaakt. Hierdoor wordt het detail van de print behouden! 

Heeft u verdere vragen over het verlijmen van delen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

8. Welk materiaal wordt gebruikt?

In het algemeen wordt er geprint met de standaard blue X10 hars. Deze hars wordt gebruikt om grootschalige 3d prints te maken. Prints met deze hars hebben een hoge sterkte en stijfheid waardoor de prints zeer geschikt zijn voor buitentoepassingen. 

Onze FRP3D printers kunnen ook printen met verschillende harssoorten. Wij hebben voor specifieke toepassingen eigen formuleringen in de hars of gebruiken hiervoor harsen van andere fabrikanten. Hiermee kunnen wij bijvoorbeeld transparante producten realiseren. Alle producten worden uitgebreid getest in ons laboratorium en bij externe meet bureau’s

Heeft u verdere vragen over de materialen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

 

9. Is het product buitenduurzaam?

Ja! Niet alle print hars is geschikt voor buitengebruik, maar onze X10 print hars is dat wel. Wanneer het product voorzien wordt van een goede infill en coating is de hars goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Met onze hars kunnen wij producten maken die voor veel toepassingen te gebruiken zijn. 

Wanneer u een toepassing heeft die speciale eigenschappen vraagt, zoals: brandwerendheid of transparantie, dan kunnen wij u daar ook mee van dienst zijn!

Heeft u verdere vragen over de buitenduurzaamheid van onze hars of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

10. Welke belasting kan een product aan?

Het materiaal waar wij mee printen heeft een sterkte van ruim 50 megaPascal. Dit houdt in dat iedere vierkante millimeter doorsnede 5 kilo zou moeten kunnen dragen. Sterkte is echter niet het enige dat van belang is voor een goed duurzaam ontwerp. De grootste oorzaak voor kapotte producten zijn piekbelasting en impact en deze zijn moeilijk te voorspellen.

Voor de producten die belast gaan worden, is het van belang om met ons door te nemen hoe het product gebruikt gaat worden. Dan kunnen wij u adviseren over de juiste materiaalkeuze.

Heeft u verdere vragen over de belasting van ons product of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder! 

 

Meer lezen? Klik hier om alle blogs te bekijken!

Welke verschillende printtechnieken zijn er?

Welke verschillende printtechnieken zijn er?

Er zijn heel verschillende productietechnieken die allemaal onder '3D Printen' of 'Additive Manufacturing' vallen. Ze zijn echter voor heel verschillende toepassingen geschikt en geven ook verschillende resultaten. Als je op zoek bent om een product te laten...

Lamp(ion): de productie van een 3d geprinte lamp

Lamp(ion): de productie van een 3d geprinte lamp

Heleen van Dijk heeft in de eerste helft van 2021 haar afstudeerstage gelopen bij Fiberneering. Zij studeerde voor creatief vakman aan het Cibap in Zwolle. Als onderdeel van haar afstuderen moest ze een product van begin tot eind ontwerpen en realiseren, Hierbij een...

Wat kost 3D printen?

Wat kost 3D printen?

Een vraag die wij vaak krijgen! Het is echter ook heel moeilijk om dat in het algemeen te beantwoorden. Het is wel mogelijk om een aantal zaken te noemen die invloed hebben op de uiteindelijke prijs van het product. #1 - De voorbereiding In de voorbereiding van het...

Heeft u nog vragen?

Hebben de veelgestelde vragen geen antwoord gegeven op uw vraag? Onze medewerkers staan voor u klaar om vragen te beantwoorden!