Hydrofoils voor Solarboat Twente

Written by Jasper Bouwmeester

22nd januari 2020

Het team van solar boat Twente benaderde Fiberneering voor een kosten efficiente manier om de lichtgewicht en zeer stijve koolstof draagvleugels van hun nieuwste Solar Boat te produceren. Deze draagvleugels (hydrofoils) worden tijdens een race zwaar belast en zijn zeer belangrijk voor een goed resultaat in een race.

Een traditionele manier om deze hydrofoils te produceren is uit carbon vezel met een schuimkern. Het gebruik van 3D geprinte kernen voor composite productie kent in dit geval een aantal voordelen ten opzichte van traditioneel geproduceerde kernen.

Ten eerste past Fiberneering specialistische software in de ontwerp- en engineering fase om objecten te optimaliseren voor de belastingen waar deze aan onderhevig zijn. Fiberneering kan lagere dichtheden van de geprinte objecten bereiken dan mogelijk is met schuim kernen, resulterend in lagere massa van de draagvleugels.

 

Geprinte kern Solarboat Twente

Geprinte kern voorzien van alle benodigde functionaliteiten

Een ander onderscheidend voordeel is de behaalde functionaliteit. Doordat 3D printen het mogelijk maakt holle objecten te produceren kan intern veel functionaliteit worden ‘meegeprint’. Voorbeelden hiervan zijn bevestigings middelen, voorzieningen voor electronische bedrading en behuizingen voor componenten. Ditt resulteerd in minder assemblage handelingen, onderdelen en doorlooptijd.

Een volgend essentieel voordeel is dat het 3D printen van kernen veel kosten-effectiever is dan traditioneel geproduceerde kernen die doorgaans gefabriceerd worden met cnc frees technieken of gietmallen.

 

Carbon draagvleugelstrut met geprinte kern

Carbon draagvleugelstrut met geprinte kern

 

Update

Het Solarboat team Twente heeft in 2019 in Monaco geraced, maar helaas door electrische storing helaas geen eindresultaat neer kunnen zetten. Wij wensen het team van 2020 (waar ook weer prints van Fiberneering in de boot zitten) heel veel succes!

Meer weten?

We komen graag in contact om te bepalen hoe ons 3D print proces ingezet kan worden voor uw applicatie!

 

Neem Contact Op

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *