Gietmallen voor betonnen maquette Raversyde

Written by Jasper Bouwmeester

22nd januari 2020

Het provinciedomein Raversyde (België) is een natuurpark met één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. Op het natuurpark kan er gewandeld worden door meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen. Het leven gedurende WOI and WOII is hier heropgebouwd en dit is als bezoeker te beleven.

Een van de bunkers die in het duingebied ligt (bron: raversyde.be)

Ter visualisering van het park is er een anderhalf meter lang betonnen schaalmodel van de ‘Atlantikwall’ ontwikkeld waarop in groot detail het landschap, de loopgraven en bunkers te zien zijn. Dit schaalmodel, bedoeld als ‘interactief’ model wat langs de wandelpaden van het park geplaatst wordt, moet uiteraard bestand tegen de elementen zijn en ‘tegen een stootje kunnen’.

Het hele gebied is vanuit de lucht ingescand, dit geeft meeteen een mooi compleet overzicht van alle werken die zich in de duinen bevinden. Met verschillende moderne technieken is de scan file omgezet naar een bestand dat te printen is.

Geprinte plug voor betonmal

De plug zoals deze door ons geprint is. Goed te zien is de detaillering in de verschillende bouwwerken.

 

Siliconen mal voor betongieten

De siliconen mal die geproduceerd is op de geprinte plug.

Mede doordat, gezien de geometrie en detaillering van de elementen op de maquette, frezen geen optie was heeft modelmakerij Modus en Noë betonvormgeving Fiberneering ingeschakeld. Fiberneering heeft eerst een model 3D geprint van het gewenste resultaat. Vervolgens is hier een siliconen mal overheen gemaakt met als functie ‘het lossend maken’ van de gedetailleerde raampjes in de bunkers, de kanonnen and ander ‘niet lossende’ elementen. Tot slot heeft Noe beton in deze mal gegoten om tot een zeer precies en glad eindresultaat te komen. Het resultaat is een stevige maquette die door het hoge detailniveau tot leven komt en dagelijks door vele bezoekers van Raversyde gebruikt wordt ter educatie en orientatie.

Maquette

De laatste kwaliteitsinspectie op het eindproduct

 

Eindproduct

De complete maquette op zijn plek geinstalleerd

Aan de expositie en totstandkoming van de maquette hebben onder andere meegewerkt: Modelmakerij Modus, Noë betonvormgeving, Visual Dimension, Studio Schinkelhoek, 8R Betondesign, Exponanza en Fiberneering.

Meer weten?

We komen graag in contact om te bepalen hoe ons 3D print proces ingezet kan worden voor uw applicatie!

 

Neem Contact Op

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *